Blog perkongsian maklumat dan isu semasa terkini

Cara Beli Kereta Tunai

♠ Posted by amsran
perkongsian daripada SAIFUL NANG di  blog http://geartop.blogspot.my berkaitan cara beli kereta tunai .. bank tidak suka artikel ini..memang terbaik..ah.. ni dia artikel tersebut... harap lepas ni kita dapat beli kerteta secara tunai... selamat berjaya untuk anda semua ...Berikut merupakan cara untuk membeli Kereta secara Tunai. Awas! Konvensional Bank Tak Suka Artikel Ini

Keperluan : Perlu kereta untuk kerja

Batasan : Nak kumpul duit cukup sampai tua tak beli kereta
Solusi biasa : Pinjam Bank
Harga Kereta : RM40,000 - D/P RM4000 - bulanan RM438.33 Interest : 3.5% Tempoh : 9 Tahun
Keuntungan Bank : RM11,339.64 (lebih tinggi jika buat ZERO d/p dan ini tidak termasuk jika selalu kena penalti bayaran lewat)
Documentation Pembelian : RM4000 (Bank, Agreement, Insurance, JPJ yang semua ini biasa car dealer tak benarkan kita buat sendiri kecuali menggunakan runner mereka dengan rate yang telah mereka tetapkan...kita sain jer, lepas tu kita juga kena bayar bulan-bulan).

Jumlah EXTRA yang perlu dibayar kerana buat loan : RM25,339.64

Kita nak buat begini

Harga kereta : RM40,000 (RM38,000 - biasa boleh nego kalau tunai)
Bayaran : RM38,000
Untung bank : ZERO

Masalah biasanya ialah susah orang nak tunggu kerana kereta sangat perlu untuk pergi dan balik kerja. Mari saya cadangkan satu cara yang pernah berjaya dibuat oleh mereka yang pernah datang meminta nasihat sebelum ini (kita panggil beliau "Najib" - fresh graduate yang bekerja dengan swasta).

Anda target untuk memiliki sebuah Perodua Myvi berharga RM40,000 atau yang setaranya.

Misi : Kumpul duit RM40,000
Tapi : Perlu kereta segera

Kumpul RM4,000 dan mula dari situ. Dengan RM4000 itu boleh bayar downpayment HUTANG kereta baru ATAU dengan RM4000 itu boleh dapatkan sebuah Perodua Kelisa / Kancil yang berusia lebih 12 tahun. Masa ini biasanya bank sudah tak bagi finance kereta seumur itu dan harganya akan drop serendah-rendahnya kerana sasaran hanya kepada pembeli tunai. RM4000 boleh dapatkan sebuah kereta Kancil yang sangat mungkin kosmetiknya kurang tapi kerosakannya mungkin kurang.

Najib pilih ikuti nasihat untuk beli sebuah Perodua Kancil EX660 yang masih berkeadaan baik dengan harga RM3500 (Sebenarnya Proton Wira pun boleh dapat harga begitu...cuba cari di Mudah.My dan pastikan kita tak silap pilih kereta bermasalah). Pilih model yang spare-part dan repair murah dan kalau lebih baik dapatkan kereta yang dalam kondisi terjaga. Sekarang, untuk tujuan pergi dan balik kerja sudah tercapai. Yang tak tercapai ialah tiap-tiap raya tak boleh nak eksyen dengan bekas gelfren kononnya nak tunjukkan "achievement". Tahap ni, kena sabar sikit kerana kawan-kawan sebaya termasuk junior sekolah pun dah mula tayang Honda City mereka (hutang) bayar tempoh maksimum.

TETAPI walaupun tiada komitmen bulanan, Najib dinasihatkan untuk membuat tabungan sebanyak RM450 sebulan di dalam pelaburan koperasi yang menguntungkan. Kalau beli kereta baru pun, RM450 juga akan bayar bulan-bulan...anggaplah macam beli kereta dengan loan cuma RM450 kita laburkan bukan bayarkan loan. Dalam kes ini, Najib saya sarankan untuk melabur dalam KPF (Koperasi Permodalan Felda) kerana beliau juga anak Peneroka. Untuk pengetahuan, KPF bayar dividen sangat tinggi juga (selain itu dengarnya Koperasi Angkatan Tentera juga tinggi pulangannya). Jika tidak, paling teruk pun boleh masukkan dalam ASB atau Tabung Haji dengan kadar dividen yang "not bad" lah...jangan simpan dalam akaun simpanan yang ada ATM dan kemudian susah nak disiplinkan diri. Boleh juga cari prospek pelaburan lain yang mungkin lebih baik seperti emas, unit amanah, bon dan lain-lain, cuba intai-intai perunding kewangan yang terbukti rekodnya (saya cadangkan perunding dari The Millionaire Sister Group)

RM450 x 89 bulan = RM40,050

Apabila disekalikan dengan dividen pelaburan, tempoh 89 bulan itu boleh dikurangkan sehingga 70 bulan ataupun pada tempoh yang sama boleh dapat sampai RM55k-60k

Untuk kes Najib, beliau dapat disiplinkan diri untuk menyimpan RM450 dan dilabur dalam prospek pelaburan yang cerdik. Bulan ke 70 sahaja, beliau dah ada RM40k (kira-kira 5 tahun lebih). Mari kita mula kira

Dalam simpanan : RM40,000
Harga Perodua Kancil lama : RM2000
Tempoh tahan sabar kerana tak macho : 70 bulan

Ok, asalnya beliau nak beli sebuah kereta MyVi baru RM40k kan? Tapi selepas beliau dah ada kuasa tunai, beliau dapat beli sebuah Honda CRV terpakai yang masih dalam kondisi "Nora Danish" (cun) dan mempunyai maintenance yang rendah serta trade-in value yang tinggi dengan apa yang beliau ada. Disebabkan pembelian secara tunai, sebuah kereta Honda CRV dengan harga buka RM55k boleh tawar sampai harga RM45,000.

Sekarang, Najib sedang mencarum semula dalam dana keretanya sebanyak RM600 sebulan. Dalam tempoh 7 tahun akan datang, Najib boleh memiliki sebuah Mercedes S320 terpakai dengan harga RM100k (harga beli baru RM800k). Ada cara lebih baik jika masih sabar, beli sahaja kereta pada nilaian RM20-30k dan selebihnya teruskan mencarum untuk pelaburan dan lebarkan prospek pelaburan yang ada. Macam orang tanam pokok yang dah berbuah, nak ambil buah jangan tebang pokok tu, trim sikit sudahlah...and let the money work for you.

Kita tak perlu jadi penganalisis ekonomi untuk jadikan kita bijak. Kita cuma perlu BERPUASA sedikit. 7 tahun sahaja orang rasa tak cool bawa kereta cabuk. Lepas 7 tahun...kawan yang pakai Hondai City tu masih terkial-kial bayar bulanan. Awak dah bawa kereta lebih tinggi statusnya secara TUNAI.

Boleh cuba sekarang. Saya tahu kerana saya pernah jadi orang bodoh yang rakus mahukan impresi orang dengan kereta baru yang HUTANG dan dari situ saya belajar...untuk BERPUASA dan beli kereta bukan untuk tayang pada orang lalu saya mampu bebas dari hutang kereta. Saya juga pernah berkata, kenapalah aku bodoh sangat kerana tidak tahu perkara ini dari zaman muda dahulu lagi.

Jaguar S-Type (muka jongos) pada zaman kegemilangannya pada tahun 2001 dahulu berharga sekitar RM800k dan hanya RM50k pada hari ini. Orang tetap lihat...itu ialah Jaguar. Bawa Jaguar baru RM800k dan Jaguar terpakai RM50k jenamanya tetap sama. Pak Bilal yang taknak kahwinkan anaknya kepada kamu kerana kamu pakai Kancil 660 pun tak tahu beza harga Jaguar baru dan 2nd hand pun.

Beli kereta untuk keperluan...jangan bayar lebih untuk puaskan hati sendiri dengan sakitkan mata dan hati orang lain yang melihat. Lagi satu, orang kata kalau beli kereta tunai nanti income tax cari...jangan takut pasal perkara ini jika anda bukan jenis orang lari dari cukai. Cukai hanya kutip berdasarkan pendapatan kita dan bukan kerana kita beli kereta tunai.

Sekian tips kewangan dari kisah sendiri. Ini SEKADAR TIPS dari saya dan saya pasti ada ribuan tips lain yang lebih baik. ALASAN TETAP ADA UNTUK TIDAK MELAKUKANNYA DAN ITU SEMUA PILIHAN ANDA. Tidak ada paksaan dan satu statement mengatakan apa yang saya tips kan ini satu ketetapan negara...maka, tak perlu beri alasan sangat kepada saya. Saya tak perlu pun dengar alasan untuk mengubah apa yang telah berjaya dilakukan (past-tense dah)

Selamat mencuba.

Sila share supaya anda dibenci oleh bank-bank. Takpe biar bank benci anda tak mengapa, jika kereta anda rosak...bukan bank datang tolong pun.

SAIFUL NANG
Street Learner

* Pengiraan di atas bukan figure tepat tetapi sekadar anggaran untuk menunjukkan idea merancang kewangan sahaja. Harap tiada yang mempersoalkan matematiknya

MEMBELI KERETA : PROSES DAN PROSEDUR

♠ Posted by amsran
kali ini saya akan share cara dan bagaimana proses membeli kenderaan dengan cara yang betul. Perkongsian daripada https://keretaproton4u.wordpress.com.
MEMBELI KERETA

Setiap tahun jumlah jualan kenderaan kereta di Malaysia sentiasa meningkat. Berdasarkan satistik sebanya 666,465 jumlah kenderaan telah dijual pada tahun 2014 manakala, sehingga June 2015, sebanyak  322,184 telah dijual berdasarkan rekod yang dicatatkan PERSATUAN AUTOMOTIF MALAYSIA. Kereta perodua mendahului sebagai share terbesar didalam penjualan kenderaan diMalaysia diikuti oleh kereta proton.  Walaupun banyak kereta yang telah dijual, majoriti daripada pelanggan/pembeli kenderaan masih tidak memahami secara jelas tentang prosedur pembelian kereta. Maka akan berlaku penipuan yang dihadapi pelanggan kerana tidak jelas tentang prosedur pembelian kereta. Kerana terlalu bergantung kepada jurujual.
Apakah yang perkara penting yang perlu seseorang pelanggan tahu tentang proses pembelian kereta?  Kebanyakan pelanggan akan terpengaruh dengan pelbagai tawaran yang hebat-hebat dan diskaun yang tinggi-tinggi. Buka sahaja internet, pelbagai tawaran boleh dilihat. Akhirnya, hanya kerana mengejar keuntungan 2-3ratus, tetapi rugi 2-3 ribu. Sebenarnya, didalam jual beli kereta, perkara yang paling penting sebenarnya adalah untuk mendapatkan jurujual yang JUJUR dan AMANAH. Jika jurujual tersebut jujur, sudah tentu tidak akan berlaku penipuan dan pelanggan tidak akan mengalami kerugian.
Oleh itu berikut merupakan langkah secara ringkas proses atau prosedur pembelian kereta yang perlu setiap pelanggan tahu sebelum membeli kereta.
 1. Buat pilihan kereta yang ingin dibeli.
 2. Semak diskaun/hadiah yang ditawarkan oleh syarikat pengeluar kenderaan melalui talian hotline syarikat ataupun melalui laman web yang original/official mereka sebagai contoh perodua.com.my untuk kereta perodua atau www1.proton-edar.com.my untuk kereta proton.
 3. Hubungi jurujual untuk menyemak sekali lagi diskaun/hadiah serta maklumat penting berkenaan pembelia. Maklumat yang penting yang perlu diketahui adalah:
  • Harga On The Road kenderaan (Harga sebenar)
  • Diskaun (jika berbeza daripada laman web rasmi, maka berhati-hatilah)
  • Deposti yang perlu dibayar
  • Dokumen yang diperlukan
  • Tempoh untuk mendapat kereta
 4. Jika telah berpuas hati dengan maklumat, serah dokumen yang diperlukan seperti yang telah dijelaskan oleh jurujual untuk jurujual membuat tempahan kereta dan membuat pinjaman bank.
 5. Tunggu panggilan daripada bank untuk diinterview. Selalunya 2 hari selepas jurujual hantar kepada bank. Jawab dengan yakin dan ikut apa yang telah diajar oleh jurujual
 6. Update dengan jurujual selepas 3 hari diinterview untuk mengetahui status permohonan.
 7. Setelah mengetahui permohonan anda telah lulus, semak jumlah pinjaman yang telah lulus, interest dan syarat-syarat yang diberikan oleh bank jika ada.
 8. Tandatangani perjanjian dengan pihak bank
 9. Tunggu kereta anda di allocate (di kunci) untuk anda. Maksudnya, tunggu pihak syarikat memberikan chasis kenderaan tersebut untuk didaftarkan keatas nama anda.
 10. Jangan buat sebarang bayaran selagi anda tidak memenerima no casis.
 11. Setelah jurujual memberi tahu bahawa no casis anda telah di allocate untuk anda, minta no casis tersebut untuk rujukan anda.
 12. Buat pembayaran deposit
 13. Setelah deposit dibayar, baharu lah jurujual dapat mendaftarkan kenderaan anda di JPJ. Tempoh pendaftaran mengambil masa 2-5 hari.
 14. Setelah kereta didaftarkan, dan geran serta roadtax anda telah keluar dari JPJ, buat temujanji dengan jurujual untuk proses penyerahan kereta.
 15. Semasa proses menerima kereta, cek keadaan kereta anda, serta tuntut perkara-perkara yang telah dijanjikan oleh jurujual (jika ada).
 16. Jika anda telah berpuas hati, tandatangan pada VDO (vehicle delivery order) dan kenderaan tersebut telah menjadi milik anda.
NOTA:
 • Pastikan setiap pembayaran mempunyai resit rasmi syarikat
 • Jangan buat pembayaran atau transaksi kepada jurujual atau akaun persendirian jurujual. Buat pembayaran di pejabat jurujual atau ke akaun syarikat jurujual.
 • Artikel ini tidak dapat membantu anda mengelakkan 100% penipuan, tetapi ia akan dapat membantu anda sebagai rujukan dalam membuat urusniaga.
 • Cara yang terbaik adalah dengan mendapatkan jurujual yang AMANAH dan JUJUR. Bagaimana untuk mendapatkan jurujual yang jujur? Itu bergantung kepada rezeki anda.
sumber : https://keretaproton4u.wordpress.com

RANDOM POSTS